Ibland leder trista saker till bra grejer. Som till ett bageri.

När min dotter Malva var elva år fick hon sin celiakidiagnos. Som kostvetare och matjournalist hade jag förstås lite koll, men att baka glutenfritt fick jag aldrig till då. Under många år köpte vi det bröd som fanns att tillgå i butikerna. Liksom många andra glutenintoleranta valde Malva allt oftare bort bröd och åt något annat istället.

Under de senare tio åren har mitt intresse för bakning växt, framför allt gillar jag att experimentera och tänja på gränserna för vad bakning är. Detta ledde så småningom till att jag skrev böckerna Baka med bönor och Baka med grönsaker. I dem finns recept både med och utan gluten.

År 2020 tog jag steget fullt ut och gick en ettårig bagarutbildning genom Eldrimner, ett centrum för småskaligt mathantverk. Jag gjorde praktik på flera bagerier, bland annat på ett glutenfritt ställe. Det var en aha-upplevelse att möta kunderna där, och se deras glädje över att kunna välja fritt bland bröd, bullar och kakor. 

Så småningom grodde min längtan efter att få forma ett eget ställe, ett bageri som skulle vara så nära ett vanligt hantverksbageri som möjligt, men där allt var gluten- och laktosfritt. HGösten 2021 öppnade jag äntligen mitt lilla bageri på Vikingagatan i Vasastan. Då som nu ligger fokus på bröd, frallor, bullar och kakor. De allra flesta råvarorna är ekologiska.

Malvas är ett litet ställe, inte direkt ett café där man sitter ner och långfikar. Men vi har ändå två, tre platser i fönstret och en maskin som brygger supergott kaffe. Så vill du njuta bullen på plats eller ta en cappuccino på vägen så går det bra. 

Idag är Malva 20 år och glädjande nog jobbar hon i bageriet då och då. Och nu väljer hon inte längre bort bröd, hennes favorit i bageriet är vallmofrallan. Själv gillar jag fröfrallan bäst. 

Du som besöker oss kanske också träffar på Henrik. Att öppna bageri har bjudit på många överraskningar, en av de större är nog ändå att min programmerande sambo visade sig vara ett spirande bagarämne.

Jag är så tacksam över att mitt lilla bageri blev verklighet. Och att få möta er kunder är en sann glädjekick! Tänk att något så tråkigt som en celiakidiagnos kunde leda till något så bra som ett glutenfritt bageri.

Lina Wallentinson
Stockholm